Gymnasium

Gymnasium

Sint-Jan biedt sinds 1957 officieel gymnasium aan. Het belangrijkste verschil tussen atheneum en gymnasium vormen de vakken Grieks en Latijn, de klassieke talen. In de eerste drie jaar volg je als leerling beide vakken. Om een gymnasiumdiploma te halen, dien je eindexamen te doen in een van de twee. 

In de brugklas is Latijn een extra vak. Het dagelijks leven van de Romeinen en de Latijnse taal worden behandeld. In de rest van de onderbouw staan het Griekse alfabet en de Latijnse en Griekse grammatica op het programma. Er worden verhalen over Griekse goden en Romeinse helden gelezen. In de bovenbouw wordt de grammatica afgerond. Daarna komen authentieke teksten uit de oudheid aan bod. Ook is er aandacht voor de antieke kunst en cultuur en de invloed ervan op latere tijden.

Waarom zou je kiezen voor het gymnasium?

Het gymnasium is voor mensen die uitgedaagd willen worden. De klassieke talen blijken veel doorzettingsvermogen, concentratie, nauwkeurigheid en inzet te vragen. Dit heeft allerlei voordelen: het bestuderen van de klassieke talen helpt de leerling bij andere talen, zoals Engels, Frans en Duits; de Nederlandse taal wordt verdiept en begrijpend lezen versterkt; de vaardigheden die hij opdoet, helpen zelfs bij een exact vak als wiskunde; de antieke cultuur helpt bij het lezen van moderne literatuur en bij het waarderen van beeldende kunst. De klassieken verruimen dus de blik. Niet voor niets wordt het gymnasium beschouwd als het hoogst haalbare diploma.

Het gymnasium wordt op Sint-Jan alleen aangeboden in combinatie met TweeTalig Onderwijs. Deze combinatie is natuurlijk de perfecte uitdaging voor leerlingen die meer kunnen en willen. Het TTO legt de nadruk op de praktische toepassing van taal, het gymnasium concentreert zich meer op de diepere structuur ervan. De internationale kijk van het TTO wordt verrijkt door de oorsprong van de westerse cultuur bij de Grieken en Romeinen te belichten.

Wil je van onze leerlingen horen waarom zij hebben gekozen voor het gymnasium, bekijk dan onderstaande video.

Voorpagina Video Gymnasium
P8